Kaart van Zuid-Holland

Den Haag, Zuid-Holland, Nederland

Zuid-Holland is een westelijk gelegen provincie van Nederland. Het ligt aan de Noordzee en bevat de grootste haven van Europa, in de stad Rotterdam. Daarnaast is het centrum van de Nederlandse overheid in de stad Den Haag, tevens de hoofdstad van de provincie, te vinden.

Met een inwonertal van maar liefst 3,7 miljoen mensen, is Zuid-Holland een van de dichtst bevolkte gebieden van Europa en dichtst bevolkte provincie van Nederland. De steden Rotterdam en Den Haag vormen samen een metropoolregio met veel onderlinge samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van openbaar vervoer, en zijn samen met Amsterdam, Utrecht en Almere de Randstad, een van de dichtsbevolkte gebieden in Europa.

Zuid-Holland kenmerkt zich door zijn vele historische steden, zoals Delft en Leiden, maar ook door badplaatsen als Scheveningen, de lokale universiteiten als het centrum van de Nederlandse macht. Het grenst aan de provincies Noord-Holland, Zeeland (ten zuiden), Utrecht (ten noordwesten) en Noord-Brabant (ten zuidwesten).

kaart Zuid Holland